Warning: Call-time pass-by-reference has been deprecated in /home/prodesi/public_html/plugins/system/peoplesign/plugin/location_Kunena.php on line 63
Статии озеленяване
Home
ОЗЕЛЕНЯВАНЕ на дворове, ПОЛИВНИ СИСТЕМИ за вашата градина
Статии озеленяване


Декорацията във вашия дом

Декорацията във вашия дом - щипка екзотика, финес и любов

Всеки човек има собствена представа за това каква трябва да бъде декорацията в дома му, за да отговаря на собствената му представа за стил, да внася свежест и красота, да  е подходяща за избрания  тип обзавеждане. Много често само две-три умело подбрани растения, аранжирани  оригинално, внасят не само настроение, но и онзи елемент на артистичност, който веднага грабва окото,  придава индивидуалност на помещението, превъща го в дом, подреден с любов и въображение. Добре  е да се доверите на опитен дизайнер или ландшафтен архитект, но дори да нямате желание или средства за това,  можете да постигнете добро решение със собствени сили.  Кратка разходка из съответните магазини ще е достатъчна, за да се снабдите с всичко, което ви е нужно – интересни растения, ефектни кашпи, декортивни камъчета или сухи цветя.
Предлагам ви няколко  не трудни за изпълнение решения, които веднага ще внесат нова багра в дома  ви.

В съд по ваш избор може да аранжирате група от кактуси и живи камъчета. За да скриете почвата и да повишите декоративния ефект на композицията,   покрийте почвата с декоративни камъчета. Белите камъчета ще подчертаят  допълнително избраните от вас сухолюбиви растения, като ги приближат  към естествената им среда на обитаване. Тъй като съдът няма дренажени отвори, растенията трябва да се поливат  дозирано, на по-големи интервали от време (снимка 1).

Можем да постигнем декоративен ефект, като едновременно играем с цветовете и формите на съдовете, както и с цветовете и формите на самите растения. Класическата комбинация между черно и бяло е съчетана с по-дискретни  като силует и цвят растения: драцена и палма кенция. Изборът на тези растения е продиктуван от факта, че те са лесни за отглеждане, а същеврененно създават висок декоративен ефект.(снимка 2)

Все още  е малко позната „декоративната” почва. На пазара тя се предлага в различни цветове. Това ви дава възможност да правите цветови комбинации по ваш избор, в зависимост от интериора. На снимка 3 е показано как в прозрачна ваза е засадена драцена в цветна почва, която е смес от светло жълта и червена почва. Това създава илюзия за преливащи се цветове и се превръща в интересен акцент в интериора.

На снимка 4 са съчетани декоративна дървопластика и бръшлян. Благодарение на интересната форма на дървопластиката, тази стандартна в природата комбинация се превръща в нестандартен и атрактивен акцент.

В момента на пазара се намират  прекрасни азалии, които цъфтят в различни цветове. Може да поставите растението в декоративен съд, които ще скрие саксията или да го пресадите в контейнер. Азалиите са популярни като цъфтящи с кратък ефект. За да цъфти по-дълго растението трябва да пулверизирате редовно. За да цъфне и следващата година, го дръжте на хладно и поливайте редовно. Почиствайте увехналите цветове. (снимка 5)

На снимка 6 е показана класическа аранжировка. Кашпите се подреждат етажно. Желателно е да се използват декоративни кашпи. Най-отпред се разполага цъфтящо растение, което може да се махне след прекратяване на цъфтежа. В един от съдовете има пълзящо растение, чиито стъбла се стелят свободно.

Последния вариант (снимка 7) е за тези, които забравят да се грижат за своите стайни  си растения и нямат голям успех с тях. Аранжировките със сухи цветя са много модерни и разпространени в последно време. На пазара се предлагат сухи цветя, оцветени в различни цветове и с разнообразен хабитус. В зависимост от дизайна на помещението може да аранжирате букет, които ще се превърне в „бижуто” във вашия интериор.

 
Как да си направим жив плет евтино и лесно?

Красивата картина на един китен и поддържан с любов двор се нуждае и от красива рамка. Такава рамка може да бъде живият плет. Той може да се направи от най-различни растения – широколистни и иглолистни. Най-лесно и най-често срещано обаче е засаждането на така нареченото „Птиче грозде”, или Лигуструм (Ligustrum ovalifolium ). Всеки, дори да няма никакво понятие от градинарство, може да отгледа разкошен и гъст жив плет, ако се придържа към няколко прости и лесни за изпълнение правила.

жив плет, озеленяване на двор
В градинските центрове растенията /вземаме за пример „Птичето грозде”/, се предлагат в контейнери или на гол корен. Ако растенията са в контейнери /пластмасови саксийки или полиетиленови торбички/, те могат да се засаждат по всяко време на годината. Ако обаче са на гол корен, което излиза значително по-евтино, те се садят рано напролет, преди да е настъпила вегетацията. Растенията се засаждат двуредно в тръгълна схема по 5 - 10 на линеен метър. Първо се изкопава траншея, дълбока около 20-25 см и широка около 35-40 см. Растенията се нареждат в нея и се заравят, като почвата около корените се отъпква грижливо и се полива обилно. След като всички растения са вече посадени, се подрязва към 1/4 от височината им, когато са облистени, за да могат да се прихванат по-лесно. Накрая се наторяват с комбиниран тор NPK (азот, фосфор и калий).

жив плет, озеленяване на двор
Честото подрязване на живия плет, особено през летните месеци, е задължително условие, за да стане той хубав и гъст. Честотата на подрязването зависи от скоростта, с която живият плет расте. Важно е да не се забравя, че колкото по-често се подрязва той, толкова по-гъст ще стане след време. Това е особено важно да се прави в началото, за да се разклони достатъчно. Тук, разбира се, говорим не само за „Птичето грозде”, а за растенията по принцип. Те могат да са различни видове - Спирея, Лоницера, Хеномелес, Пираканта, Лавровишна, Чашкодрян, Чемшир и много други.
Когато избираме растения за жив плет, не бива да забравяме, че лигустромът е ефектен само от пролетта до есента – през зимата листата му окапват.
Ако търсим целогодишен ефект от желания жив плет, трябва да изберем иглолистни растения. Много красив например, макар и доста по-скъп, е живият плет от туя. При него се садят по 2-3 растения на линеен метър. Могат да се използват различни видове, но най-добър ефект дава Thuja occidentalis “Smaragd”, те са гъсти и конусовидни. Ако искаме много висок жив плет (над 3 метра), може да използваме и Thuja occidentalis “Columnaris”. При засаждането е важно хубаво да се трамбова пръстта около кореновата бала и да не се натрупва почва над нейното ниво. След това трябва да се полее обилно с вода, за да слегне почвата. Накрая се наторява с комбиниран тор NPK (азот, фосфор и калий).
Когато се грижим за растенията редовно, те стават все по-красиви, а поддръжката им – все по-лесна. Това не става мигновено, но само след година-две минувачите ще забавят крачка, загледани в „живата” ни ограда.

Ланд. арх. Даниел Йорданов – 0896659945 www.progressivedesignplus.com

 
ДА ОБЛЕЧЕМ ДУХА СИ В ЗЕЛЕНО

Ключът към максималното разкриване във визуален и в практически аспект на потенциала на Вашето дворно пространство, към неговото естетическо оползотворяване е дизайнът. Това включва планиране и оформяне на пространството по начин, който най-добре подхожда както на Вашия начин на живот, така и на характера на Вашия дом и на заобикалящата го среда.

Пространството е скъпоценен търговски артикул. В града то е толкова ограничено и скъпо, че има смисъл да се радвате на всеки сантиметър, който притежавате. За да се получи желаният от Вас ефект, при проектирането могат да се комбинират всички видове елементи и техники - засаждането на растения и полагането на декоративни настилки са само част от тях.

В случай че желаете екстериор, който да бъде по-атрактивен, поставянето на водна площ като акцент в композицията може да бъде търсеното от Вас решение. Ако сте сред щастливците, които разполагат с достатъчно пространство да осъществят по-мащабни идеи, Ви предлагаме проект на фонтан.

И като финал трябва да се има предвид, че за да изглежда дворът добре, е необходима постоянна и качествена поддръжка.

Вашата градина може да съдържа декоративна кашпа, чешма, скулптура, малко вода и растения - при подходящо осветление през нощта ефектът би бил направо магичен.


 
ДА ПРЕВЪРНЕМ ДВОРНОТО ПРОСТРАНСТВО В КРАСИВА ГРАДИНА

Има ли начин едно малко пространство за кратко време да стане симпатична градинка? Отговорът се крие в това дали знаем какво точно трябва да се направи, за да може при добра организация и с малко усилия да постигнем по-бързо желания ефект.

Първи етап – идеен
Този етап включва замерването на терена, предназначен за озеленяване, и нахвърлянето на няколко идейни скици, на които да ситуираме предвидените елементи. В примера, който даваме, имаме малко издължено пространство с голяма денивелация. Тук вариантите не са твърде много, защото ако искаме в това пространство да има "въздух", елементите на градината трябва да са разположени покрай стените и в ъглите на парцела.

Втори етап – работен
Това е най-трудоемкият етап. Започва се с почистване на терена от строителни отпадъци, плевели, изсъхнали дървета и др. В повечето случаи се налага допълнително внасяне на хумусна почва. При изравняването на терена оформяме малък откос, по които ще се засадят подходящи почвоукрепващи храсти. Тук изборът е голям, ние предлагаме да се използват видове, като: Euonymus radicans, Juniperus sabina и техните форми. В долната дясна част има съществуващ люляк, който ще запазим, като го изчистим от издънки и го оформим с храсторез или ножица. Така получаваме добър акцент в дъното на двора, който напролет ще ни радва и с красиви цветове. Вляво ще разположим малко скално кътче с ниски храсти и едно дръвче, като избора ни се спира на Acer palmatum "Athropurporea" (червенолистен клен) като високо декоративен вид, привлекателен както с хабитуса си, така и с червените си листа. Сгушен между белите камъни и ниските храсти, той ще придаде завършен вид на долната част на градината.

Трябва да помислим и как да стигнем до долната част на двора.
Изборът ни се спира на плочопътека, която ще изградим от естествени каменни плочи. Разполагаме я така, че да образува своеобразни джобове, които ще запълним с подходящи растения. Плочопътеката разчупва пространството със своя пейзажен характер, без да отнема прекалено от тревната площ. След изграждането й следва засаждането и на останалата част от растенията, които сме предвидили. Преди да пристъпим към сеитбата на тревното семе, трябва добре да почистим терена от камъни, коренища и боклуци, фино да го подравним и трамбоваме.

Трети етап – поддържане
След като сме изградили градината, идва ред на поддръжката. За тревата и растенията поливането е много важно. Този проблем може да бъде решен професионално само по един начин - чрез изграждане на поливна система. Полагането на поливната система става непосредствено след вертикалната планировка на терена. По тази причина е много важно да сме запланували предварително поливна система.

Но нещата само изглеждат лесни. За да ви е наистина по-леко, може да се обърнете към екипа от ландшафтни архитекти на "Прогресив Дизайн Плюс" EООД. Той може да ви помогне във всичко - от изготвянето на проекта до неговата реализация.

 

 
ЗАЗИМЯВАНЕ НА ГРАДИНА

Зимата е вече факт и е време да подготвим растенията в нашата градина за студените месеци, за да може и на следващата година пак да им се радваме. Не всички растения са чувствителни към снега и студа, затова е важно да знаем кои се нуждаят от по-специални грижи.

Юка – това е едно непретенциозно растение през по-голямата част от годината, но сега е момента да му обърнем внимание. Листата на юката се връзват заедно от долу на горе със сезал, за да предпазим растението от измръзване и от счупване на листата под тежестта на снега.

Туя – при това растение и важно да запазим хабитуса му, затога връзваме със сезал като започваме от основата нагоре.

Роза – розите са чувствителни към ниските температури, затова е нужно и на тях да обърнем внимание. Изрязват се ниско, на височина около 20см. Насипват се стърготини около всяка роза и след това се дозасипва с почва.

Трева – подготовката на тревния килим за зимата става по следния начин. Прави се торене с комбинирана тор (NPK – азот, фосфор и калий). Това е бавно разграждаща се тор, която ще подсигури на тревата необходимите и хранителни вещества и ще е я подготви за следващия сезон.

Поливна система – Ако сте придвидлив и практичен човек най-вероятно имате в градината си автоматизирана поливна система, която значително улеснява подръжката и ви спестява безброй часове и разхождане с маркуча. Но дойде ли зимата, поливната система има нужда от зазимяване. Това се изразява в източване на водата от нея и става основно по 2 начина: по-лесния начин е да се източи гравитачно водата от най-ниската точка на поливната система. А по-професионалния начин е да се използва компресор за тази цел.